U bent hier: home > cd

Medaille Claude Delbeke

Huishoudelijk reglement betreffende de medaille Claude Delbeke


Artikel 1

Deze medaille werd opgericht door Claude Delbeke als dank voor zijn veertien jaar voorzitterschap. Hij schonk een eerste reeks van twintig medailles ontworpen door meester graveur Paul Huybrechts.

Artikel 2

Een medaille zal op bepaalde tijdstippen toegewezen worden aan personen die zich verdienstelijk maakten ten gunste van de Koninklijke Academie voor Filatelie. Dit kan het gevolg zijn van bewezen diensten en/of bijzondere prestaties die het prestige van de Academie ten goede komen.

Artikel 3

De medaille werd jaarlijks toegekend tussen 2006 en 2011. Om het exclusief karakter te vrijwaren zal ze in het vervolg maar om de twee jaar toegekend worden. Bij gebrek aan een volwaardig kandidaat kan de tussenperiode van toekenning zelfs verlengd worden tot hoogstens vier jaar.

Artikel 4

Een jury samengesteld uit de stichter van de medaille en al de laureaten zal om de twee jaar in de loop van de maand september bijeengeroepen worden om een lijst aan potentiële nieuwe laureaten op te stellen en eventueel over te gaan tot verkiezingen. Deze zullen bij gewone meerderheid plaats vinden waarbij elk jurylid hoogstens over één volmacht zal kunnen beschikken. De medaille zal aan de laureaat overhandigd worden op de eerstvolgende plechtige algemene vergadering. De stichter van de medaille en nadien de oudste nog in leven zijnde laureaat, zal instaan voor het bijeenroepen van de jury.

Artikel 5

De laureaat zal bij voorkeur verkozen worden uit de bestaande leden van de Academie. Zowel titulaire leden als corresponderende Belgische of buitenlandse leden komen in aanmerking.
Een personaliteit die geen lid is van de Academie kan ook verkozen worden als gevolg van uitzonderlijke diensten bewezen aan de Koninklijke Academie.
Het idee van de stichting van de medaille is trouwens het gevolg van de bijzondere hulde die Claude Delbeke wenste te betuigen aan de eerste laureaat voor de steun verkregen bij het verwezenlijken van zijn initiatieven die de veertigste verjaardag van de Academie kenmerkten : uitgifte van een zegel, publicatie van het Gulden Boek en het ontwerpen van een embleem.

<< januari 2019 >>
ZMDWDVZ
303112345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829303112

Secretariaat:
guy.coutant@skynet.be